Deel 1: Zelfreflectie van Henriette

De sprong naar geluk. Tijdens individuele coaching zie ik het telkens weer gebeuren. Een essentiële verandering in het dagelijkse leven van mijn coachees. Een andere manier van kijken naar een situatie resulteert vaak in het maken van andere keuzes. Veranderingen die mensen dichterbij hun natuurlijke talenten en kwaliteiten brengt en dus dichterbij die weg naar hun geluk.

In mijn blogs neem ik jullie mee in de begeleiding in individuele coaching waarin ik de stappen van de Circle of Change volg: reflectie, bewustwording, beslisruimte en verantwoordelijkheid. In de blogserie van de komende maanden vertel ik jullie over de sprong naar geluk van Henriette. 

Via-via komt Henriette in mijn coaching praktijk, ze zoekt iemand waarmee ze kan klankborden over haar werk. Tijdens onze kennismaking vraag ik haar:  ‘Wie ben je?’ Ze woont samen met haar vriend, is 32 jaar, succesvol marketingmanager, ligt goed in de groep, is goed in haar werk en verdient er lekker mee. Wat ze mist is iemand om mee te sparren, te klankborden; haar manager is al een tijd ziek en verder is er in de organisatie niemand met wie ze dat goed kan doen. En zo kwam ze – via-via – bij mij terecht.

Ik vraag door: ‘Waar word je blij van? Wat is je droom?’ Het is immers mijn missie om mensen te helpen  gelukkiger te worden in hun werk. En plots zegt ze het ongezegde: ‘Mensen blij maken met mijn zang, daar word ik gelukkig  en blij van.’ Ze huilt. Ik zie een diep verlangen bij deze vrouw. Ze zingt af en toe met een bandje, vertelt ze. We begeven ons op gevaarlijk terrein: Henriette slaat haar armen over elkaar. ‘Maar daar kom ik niet voor hoor,’ verontschuldigt ze zich. Ze veegt haar tranen weg en herstelt zich. ‘Ik zoek iemand om  mee te klankborden over mijn werk.’

Droomverlangen onderzoeken

Ik zie zo’n verschil tussen hoe ze praat en kijkt als ze over het zingen praat in vergelijking met hoe ze over haar werk praat. ‘Daar ga ik je niet bij helpen,’ zeg ik tot haar grote verbazing, ‘Het is mijn missie mensen te helpen gelukkiger te worden in hun werk, ze dichter bij hun droom te brengen. Daar blijf ik graag trouw aan. Dus als je jouw droomverlangen wilt onderzoeken ben je bij mij aan het goede adres. Maar als je iemand zoekt om te klankborden over je huidige werk wil ik je wel helpen iemand anders daarvoor te zoeken.’ Als ik opsta om gegevens te zoeken voor haar zegt ze zacht: ‘Ik vind het eng, maar wil graag mijn droomwens met jou onderzoeken.’ En zo begint de coaching met Henriette.

De zelfreflectie is wel spannend. Eerst blikken we terug. ‘Wat maakt dat je keuzes maakt en doet wat anderen belangrijk vinden en niet wat je zelf belangrijk vindt?’ Henriette vertelt over haar ouders. Zij hebben zo hun best voor haar gedaan, investeerden in haar studie. Ze wil ze niet teleurstellen, er voor zorgen dat ze zich geen zorgen hoeven te maken om haar of misschien zijn ze wel zo boos dat ze me niet meer willen zien.  Ze zeiden haar naar de realiteit te kijken. Kun je met zingen je geld verdienen? Nee. Je moet werken voor de kost.

Overtuigingen

We beginnen patronen te doorgronden. Welke overtuiging ben je zelf gaan geloven? Henriette gelooft dat haar werk best leuk is. Ze is er goed in en verdient er goed mee. Eigenlijk is ze erin gerold. ‘We willen een huis kopen en misschien wil ik ook wel kinderen’, zegt ze.

Henriette voelt zich schuldig als ze erover nadenkt, over haar droomwens. Over hoe dat haar leven zou kunnen veranderen. Eigenlijk is dat nog te zacht uitgedrukt. Het zal haar leven volledig op zijn kop zetten. Maar ze is bereid het te onderzoeken. En dat is al een hele stap.

In mijn volgende blog vertel ik hoe Henriette onderzoek doet naar wat haar gelukkig maakt en hoe ze dat met kleine concrete stappen een plek in haar leven kan geven.