Deel 2: Bewustwording van Henriette

De sprong naar geluk. Tijdens individuele coaching zie ik het telkens weer gebeuren. Een essentiële verandering in het dagelijkse leven van mijn coachees. Een andere manier van kijken naar een situatie resulteert vaak in het maken van andere keuzes. Veranderingen die mensen dichterbij hun natuurlijke talenten en kwaliteiten brengt en dus dichterbij die weg naar hun geluk.

In mijn blogs neem ik jullie mee in de begeleiding in individuele coaching waarin ik de stappen van de Circle of Change volg: reflectie, bewustwording, beslisruimte en verantwoordelijkheid. In de blogserie van de komende maanden vertel ik jullie over de sprong naar geluk van Henriette.

Deel 2: BEWUSTWORDING

Henriette komt op mijn coaching praktijk om te klankborden over haar huidige werk maar besluit haar droomverlangen te onderzoeken, ook al vind ze dat doodeng. In onze gesprekken praten we over haar wens: mensen blij en gelukkig maken met haar zang. Een wens die haar zienderogen gelukkig maakt. Erover praten brengt alles wat daarmee samenhangt meer in haar bewustzijn.

Samen kijken we naar hoe haar leven eruit ziet als ze haar droomverlangen volgt. Wat doe je dan en wat levert jou dat op? Door te vertellen over wat je blij en gelukkig maakt kun je het als het ware alvast voorproeven. Dat wil ik haar graag laten ervaren. Wanneer Henriette begint te praten over het zingen en zich levendig voorstelt hoe haar leven dan is, zie ik haar houding veranderen. Haar ogen stralen, ze ziet er gelukkig uit.

Welke rol speelt geluk?

Ik geef haar terug wat ik zie. Al pratend over haar droom en haar passie geeft haar een gelukkiger blik, ze straalt. Als Henriette over haar werk praat lijkt het alsof ze een rol speelt. Ze is gaan geloven wat haar ouders belangrijk vonden; geld verdienen na je opleiding voor een comfortabel leven. Haar eigen droom raakte op de achtergrond.

Hoe ziet je leven eruit als je deze droom wél volgt?

Samen geven we aandacht en tijd aan het onderzoeken van het verlangen van Henriette. ‘Ga maar eens auditie doen, gewoon voor de lol,’ moedig ik haar aan. Onderzoek wat de mogelijkheden zijn, zonder dat je daar nu beslissingen in hoeft te nemen. Dat komt later wel. Stel je zo levendig mogelijk voor hoe je leven eruit ziet als je jouw droom leeft. Wat levert het je op?  

Maak ruimte om het zingen toe te laten in je leven.
In de coaching sessie maken we hapklare brokken van de droom van Henriette om ze zo meer in haar bewustzijn te brengen en ook om ze kleiner te maken en minder ‘bedreigend’. Zo kan Henriette ze stuk voor stuk onderzoeken en zich bewust worden van de winst. Ik geef haar de opdracht om iedere dag vóór haar werk ’s ochtends een moment te zingen. Dat geeft haar de kans om alvast te wennen aan haar droomverlangen en het zingen meer in haar leven toe te laten.

De winst!

Henriette wordt er gelukkiger van. Haar dag verloop beter als ze elke ochtend even zingt. Daar bouwen we op verder. Een tweede opdracht volgt: lees het boek De Alchemist van Paulo Coelho en maak er een muzikale improvisatie van. Op een vrijdagmiddag zingt Henriette haar improvisatielied Het voelt zo intens dat het haar zonder huilen niet lukt. Tranen van geluk, dat was onmiskenbaar. Door Henriette te stimuleren nieuwe stappen te zetten en nieuwe wegen te onderzoeken, ontdekt zij wat haar mogelijkheden zijn. Daarover vertel ik in mijn volgende blog, op de eerste woensdag van de volgende maand. Lees je mee?